OnderwijsInnovatie op de Hei – door Linda van den Broek

Een waterig zonnetje schijnt over de wei en de sloten van omgeving Kameryck. Bij de opgang van het terrein staan maar liefst acht reigers op een rij. “Hier moet iets te halen zijn”, denk ik. Het is ook de bedoeling dat we allemaal met iets weg gaan over twee dagen. Met inspiratie voor cursusontwerpen, kansen om samen te werken en heldere ideeën over de stappen die genomen moeten worden om tot implementatie te komen. ‘We’ zijn in eerste instantie de leden van de schrijfgroepen OnderwijsInnovatie van het IPS. 15 docenten die het afgelopen jaar bevlogen hebben gewerkt aan het opstellen van nieuwe Learning Outcomes (LO’s) voor de zorgprofessional van de toekomst binnen ons instituut.

Vandaag beginnen we met de laatste inventarisatie van de LO’s en de feedback van de curriculum commissies (cc’s) van de zeven opleidingen van het IPS.
SONY DSC
De schrijfgroepen zetten de feedback van de cc’s op een rijtje en bediscussiëren nog een keer de overlap, de aanpassingen en de verscherping van de LO’s. In ons achterhoofd ontstaat steeds beter een beeld van de kansrijke LO’s voor de verschillende opleidingen.

Een voor een geven de schrijfgroepen aan de feedback verwerkt te hebben en de definitieve LO’s (voor nu…) zijn op sharepoint geplaatst. De volgende opdracht blijkt nu niet moeilijk meer. Unaniem kunnen de schrijfgroepen aangeven welke LO er vanuit hun thema het meest kansrijk is voor alle opleidingen in het IPS. Kansrijk zien we daarbij als: ‘bijna schandalig dat het er nu nog niet is / duidelijke aansluiting bij de huidige (maatschappelijke) vraag / grote mogelijkheid tot implementatie’. Er worden drie LO’s gekozen om op deze heidagen de focus mee te kunnen aangeven.
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC

Terwijl een groot deel van de collega’s zich verdeelt over de gekozen kansrijke LO’s (met zo veel mogelijk spreiding van opleiding en schrijfgroep over die LO), buigen een paar collega’s zich over de vraag: “Hoe ziet een implementatieplan van een cursusontwerp van het OI IPS er uit?”. Morgen gaan zij in gesprek met de cc’s om tot een gedeelde visie op het implementatieplan te komen.
SONY DSC

Ondertussen wordt er rondom de kansrijke LO’s in pomodoro’s gewerkt aan clustering en voorzichtige cursusontwerpen. De groepen houden hun voortgang bij op een storyboard. Ze stellen doelen waaraan gewerkt moet worden om tot een cursusontwerp te kunnen komen rondom een kansrijke LO en bepalen welke taken gedaan zullen moeten worden om tot ambitieuze ontwerpen te komen. De ene groep pakt voorzichtig al wat taken op, terwijl een andere groep vooral nog even goed stil staat bij de verschillende doelen die hierin ten grondslag kunnen liggen. Weer een andere groep vertrekt juist vanuit een beeldvorming van een mogelijk cursusontwerp, om zo te ontdekken welke taken en doelen er moeten worden uitgewerkt om tot een haalbaar product te komen.
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC

Aan het einde van de middag sluiten we af door terug te blikken op de resultaten van vandaag. We discussiëren over de keuzes die er gemaakt zijn en bepalen gezamenlijk wat we morgen willen en kunnen bereiken als een aantal leden van de verschillende cc’s aansluiten bij onze heidagen. Opvallend is dat onze collega’s net zo ambitieus zijn als sommige studenten (zoals bij de Honourscursus Frisse Blikken op de Zorg). Hoewel er hard gewerkt is vandaag, wordt er aangegeven nog niet ‘klaar’ te zijn voor morgen. Er worden dus onderlinge afspraken gemaakt om nog ‘even’ verder te werken aan de uitwerking van de producten en doelen van vandaag.
SONY DSC
De een doet dat ’s avonds na de BBQ nog in ons paviljoen, anderen spreken af om vroeg na het ontbijt nog samen te komen. Zo zorgen we er samen voor morgen iets moois te kunnen presenteren aan de cc’s.

SONY DSC
SONY DSC
We sluiten deze dag gezellig af rondom het kampvuur en kijken uit naar de samenwerking met de cc’s morgen. We zijn benieuwd naar ‘daar waar ambitie en haalbaarheid elkaar gaan raken’.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s